Tutorial: onzichtbare drukknopjes toevoegen aan patroon van een T-shirt

Mijn kleine mannekes vinden kleine halsopeningen in kleding niet fijn. En ik vind al dat trek en sleurwerk ook niet zo handig. Daarom probeer ik aan mijn patroontjes steeds drukknopen toe te voegen in de naden. Ik had hier een T-shirt liggen van Tommy Hilfiger. Gekregen van een vriendin die me verschillende pareltjes van kledingstukken heeft doorgegeven. Zalig die moederlijke solidariteit. In dit T-shirtje waren de drukknopjes onzichtbaar verwerkt. Dit wou ik ook proberen. Hieronder een tutorial over hoe ik het gedaan heb. Indien je geen patroon van een T-shirt hebt zie je op deze blog hoe je van een bestaande T-shirt kan starten.

STAP 1: Teken een lijn 2cm onder de schoudernaad van het voorpand, evenwijdig met de schoudernaad. De lijn die je nu tekent zal je op de stof vouw leggen straks, zet dit tekentje meteen ook op je patroon.

 

 

STAP 2: Neem dit nu tweemaal over op een ander stuk patroonpapier. Aan het stuk voor het voorpand voeg je de breedte van je voorziene halsboord toe (in mijn geval 1.5cm).

IMG_1880

 

STAP 3: De stukjes op de stofvouw leggen en vastspelden. Knippen en verstevigen met rekbare vlieseline.

IMG_1882

Stap 4: Leg nu je patroondelen van je voor en rugpand aan de schoudernaad op elkaar

IMG_1884

Stap 5: We gaan de lengte van je halsbies bepalen. Dit doe je zoals in het patroon voorzien is maar je telt 2cm bij omdat je een stukje van je drukknopbeleg ook zal voorzien van een bies. Dus je meet de lengte van middenvoor tot middenachter zoals op de foto aangeduid staat. Deze lengte doe je maal 2. Hier tel je 2cm bij op.  Deze lengte doe je dan maal 0.85 (zodat halsbies mooi aansluit) en daar tel je naadwaarde bij voor beide kanten.

                                                                                 IMG_1886

Stap 6: verstevig de delen aan je schoudernaden. Overlock (of stik) de schoudernaad waar je geen drukknopen wil voorzien

IMG_1888

Stap 7: vouw je halsbies horizontaal dubbel. Overlock de naad goede kanten op elkaar. Knip het hoekje bij. Keer om met de goede kanten naar buiten en leg het uiteinde van deze bies in het midden op het belegdeel. Gebruik hiervoor het belegdeel van je rugpand.

IMG_1890

Stap 8: vouw het beleg rond de bies en stik vast, goede kanten op elkaar

IMG_1891

Stap 9: Leg nu dit belegdeel op de schoudernaad van het rugpand en overlock. Overlock nadien je halsbies vast. Dit doe je door je bies en je halslijn in vier te delen vast te spelden en zo te vast te stikken.

IMG_1894

Stap 10:  maak het knopenbeleg voor het voorpand vast aan de schoudernaad van het voorpand. Leg hierbij het beleg ook over de bies. Naai nadien op 0.5mm de rand van je beleg aan de rand van je bies.

IMG_1899

zo zou het er nu moeten uitzien

IMG_1901

Stap 11: Leg nu je drukknopen waar je ze wil zetten. Zet de drukknop aan de hals voldoende hoog. Niet lager dan de naad van je halsbies. Indien je zichtbare drukknopen wil kan je ze bovenaan op je voorpand doordrukken. In deze tutorial is het de bedoeling om de drukknopen niet zichtbaar te hebben. Hier moet je de bovenkant van de knop dus tussen je voorpand en het beleg steken.

IMG_1903

Stap 12: Doe de knopen toe, leg voorpand en rugpand op elkaar, goede kant naar boven en stik de uiteinden van je belegdelen vast met een hulpstikstel. Knip eventueel overbodig stuk stof weg.

IMG_1905

Stap 13: stik de mouwen aan je T-shirt zoals je dat zou doen wanneer je geen drukknopen zou voorzien. Werk verder af en

TADA!!

   IMG_1907 IMG_1908

Advertenties

2 gedachtes over “Tutorial: onzichtbare drukknopjes toevoegen aan patroon van een T-shirt

Ik lees jullie reacties met veel plezier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s