Zes tips voor een rustige ochtend #boostyourpositivity

Het gebeurde allemaal een aantal maanden geleden. Door toeval zagen verschillende mensen op een paar weken tijd hoe onze “ochtend- en avondspits” met de kindjes verloopt.

“Is het hier altijd zo rustig?”

“Hoe doen jullie het om het zo gezellig te houden?”

Natuurlijk vond ik dat heel fijn om te horen. Er werd zelfs over ‘gestoeft’. Dus kreeg ik opeens van verschillende andere vrienden ook de vraag hoe we dat toch deden… “Misschien moet je daarover schrijven!”. “Goed plan” dacht ik maar wat moet ik dan juist schrijven? Want het is niet zo makkelijk om duidelijk te krijgen wat we dan juist doen…

Een paar maanden denkwerk brachten mij bij de principes die helemaal bij mij als mama en bij ons gezin passen. Anderzijds ben ik overtuigd dat er nog véél andere manieren zijn die bij andere persoonlijkheden, stijlen, gezinssituaties passen. Maar dus bij deze, onze manier

1. Het start met de overtuiging dat we de meest fantastische, geweldige, unieke minimensjes op de wereld hebben gezet. Elk met hun eigen temperament. En dat je als ouder het beste weet wat hen zo mooie mensjes maakt. Ik ben zo blij met mijn kinderen hun perfecte imperfecties dat ik hen zo vaak als mogelijk zeg wat ze flink doen, hoe lief ze zijn, waar ze goed in zijn,… . Het lijkt hier een selffulfilling prophecy. Hoe meer ik mij gedraag als een moeder van extreem leuke kinderen, hoe leuker ze worden. Zalig simpel.

Als je niet overtuigd bent, zeker eens testen op je man, geef hem een week enkel authentieke complimenten, minstens drie per dag en het wordt gegarandeerd een fijn weekend 😉

2. Stel de dingen die “moeten” niet in vraag. “Wil je nu je tanden poetsen?” zal hier dus niet gevraagd worden. Dat moet en wordt gedaan. Ze weten ook dat daar geen enkele speling is. Zelfde voor het slapen gaan. Hierin is geen marge. Structuur en regelmaat is heel belangrijk en geeft ook rust aan onze mannekes.

3. Hou je verwachtingen laag. De dingen die “moeten” zijn zéér beperkt. ’s Ochtens moeten ze iets eten, zich aankleden en hun tanden poetsen. Er zijn geen andere regels. Helpen ze de tafel dekken, super! Dan moedigen we dat aan. Doen ze dat niet, ook ok. Hoe lager de verwachtingen hoe leuker het voor iedereen wordt. Hoe minder verwachtingen hoe minder teleurstelling.

4. Laat ze zoveel mogelijk zelf bepalen.  Naast de structuur willen onze kinderen toch de ruimte geven om zelf dingen te bepalen. Ook bij volwassenen is dit belangrijk. Heb je een team van mensen waarbij alles van bovenuit beslist wordt kan het goed zijn dat ze ruzie maken over waar het koffiezetapparaat moet staan. Die strijd willen we in ons gezin niet aangaan.. Dat kost namelijk kostbare tijd en energie. We proberen hen bewust zoveel mogelijk controle over de zaak te geven.

Concreet mogen ze hier bij het aankleden 1 kledingstuk zelf kiezen, de rest van de outfit stel ik verder samen. Eerst liet ik alles kiezen maar daar ben ik op teruggekomen na een paar modeblunders van formaat J.

Daarnaast kiezen ze zelf of ze hun kleding alleen aandoen of ik hun hierbij help. Ik vind het belangrijk dat ze hulp leren vragen en heb helemaal niet het gevoel dat dit hen lui of afhankelijk maakt, integendeel zelfs. Ik ben ervan overtuigd door ze daar zelf keuzes in te laten maken dat ik hun autonomie vergroot. Bovendien is samen is zo veel leuker dan alleen. Soms doen ze zelf hun kleding aan, op andere momenten vragen ze hulp en neem ik hen bij de hand of op mijn schoot. En ik help stiekem heel graag omdat ik ze dan nog wat extra knuffels en kusjes kan geven voor de rest van de dag begint.

5. Volg het tempo van de kinderen. Op dit vlak is het handig drie kinderen te hebben. Wil de ene eerst eten voor hij kleding aandoet, geen probleem, dan help ik eerst de andere verder.

6. Wat als ze het toch uithangen? Want laten we eerlijk zijn, dat doen ze hier ook! Soms lukt het mij om dat op te vangen, soms ook niet en dat vind ik dan eerder normaal dan erg. Die mildheid zou ik iedereen aanraden J

Wat ik doe? Komen ze zeggen “mijn broer heeft dat gedaan” dan kom ik niet tussen. Ik vraag hen wat ze zouden kunnen doen om het op te lossen. En dat lukt verbazingwekkend vaak.

Ligt er eentje slechtgezind op de grond dan werkt het hier het beste om ze op te nemen en erachter te komen wat er scheelt. Dit doe ik tot ze zelf aanstalten maken om los te komen. Soms is het na een paar seconden al beter. Af en toe duurt het wat langer…

 

Wanneer ze elkaar pijn doen is het een ander verhaal. Dan moeten ze het goedmaken of ze vliegen in de hoek. Omdat we zo goed als nergens anders op bestraffen vliegen de kusjes hier snel in het rond.

7. Het is leuker samen. ’s Avonds sta ik er meestal alleen en dat voel ik wel. Het ontbijt is een familiemoment waar we alle vijf enorm van genieten. We beseffen dat het een totale luxe is om dit samen te kunnen doen, dus dat koesteren we. Mijn man en ik hebben goede afspraken over wie wat doet. En dat werkt. Hij loopt af en toe rond te tafel om iedereen te knuffelen, de oudste kindjes fleuren regelmatig het ontbijt op met versjes en toneeltjes en onze kleinste die heeft een uniek handklapspelletje verzonnen waar iedereen aan meedoet. De handjes blijven op de tafel tot hij ze in de lucht steekt en “oooh” zegt. Dus dan zitten we hier, om 7u30 met 50 vingers in de lucht. Prachtig toch?

10 gedachtes over “Zes tips voor een rustige ochtend #boostyourpositivity

 1. Klinkt inderdaad allemaal heel ZEN daar 😉
  Bij ons is dat soms ook het geval, soms een heel pak minder. wij hebben onregelmatige werkuren, dus het ochtendritueel hangt daar een beetje vanaf en verschilt dagelijks.
  Onze oudste is 4 en een enorm nerveus kind. We moeten heel anders met hem omgaan dan een standaard kind, dus hangt de sfeer een groot deel af van zijn humeur en bereidwilligheid.
  Onze jongste is bijna 15 maanden en heeft enorme verlatingsangst en wil niet van mij wijken. Dus oftewel moet ik alles doen met een peuter die aan mij plakt of aan mijn been hangt, oftewel heb ik een huilertje op de achtergrond.
  Ik reken erop dat alles een beetje vlotter zal gaan zodra ze allebei naar school gaan en min of meer in hetzelfde ritme zitten.
  Leuke blogpost trouwens!! tof dat je je ochtendritueel deelde!

  Like

  • Bedankt voor je fijne reactie! Het klopt ook volledig, op leeftijd en temperament heb je helemaal geen impact. Wij voelen hier ook véél meer rust sinds ons kleinste manneke richting schoolleeftijd gaat 🙂 nog efkes dus voor dat stuk. En als het u een troost kan zijn, hier is het ook soms zoeken met de temperamentjes. Misschien kunnen we al bloggend leren hoe we daar beter mee omgaan. Als dat geen plan is! Als mama’s moeten we elkaar steunen eh!

   Like

 2. We hebben nog maar eentje dat de deur uit moet, de andere uk kan nog samen met mama in pyjama blijven zitten. Daarom is het voorlopig nog geen race tegen de klok. Ik probeer zo vaak mogelijk complimentjes te geven, maar misschien kan ik er nog wel meer strooien. Bedankt om me daaraan te herinneren!

  Geliked door 1 persoon

 3. Klinkt als een droom. Met een mama die een ochtendhumeur van formaat heeft is dat geen evidentie 😉 Al passen we hier ook een soortgelijke regel 2,3,4 en 5 toe 😉

  Like

 4. Wat klinken jullie ochtenden heerlijk, ik wou dat ik ’s morgens zelf zo zen was. Je geeft me wel zin om er weer meer aandacht aan te besteden. Gisteren mislukte dat al keihard (ik werd om 7u wakker van zoonlief die schreeuwde dat zijn zus hem zijn knuffeldoekje moest teruggeven -dat hij de avond ervoor zelf in de badkamer had laten liggen…- waarbij hij niet te kalmeren was en wat mijn zengehalte de grond in boorde), maar deze ochtend begonnen we de dag met heel veel knuffels. Alle begin is moeilijk, zullen we maar zeggen.

  Like

  • Ja! Herkenbaar! Heb ik ook al voorgehad, er zijn leukere dingen 🙂 en hier is het zeker gezellig maar stiekem ook chaotisch in het huishouden als ik heel erg eerlijk en authentiek enzo ben. Gelukkig is het al veel beter nu ze groter zijn en doorslapen…

   Like

Ik lees jullie reacties met veel plezier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s