Overslagjurkje met raglanmouwen zelf maken!

Het was nogal druk hier op mijn blogje wanneer ik mijn versie van het overslagjurkje toonde. Leuk vond ik het. Ik heb zelf veel geleerd door tutorials op blogjes. Ik ben echt super blij dat ik intussen al van verschillende mensen hun versie heb kunnen bewonderen!! Ik kreeg ook veel vragen nadien en met deze post ga ik proberen een antwoord te geven op al die vragen.

Opgepast! Ik trek altijd fotokes van mezelf in de spiegel waardoor het voorpand gespiegeld is. De sluiting bij de vrouw is standaard rechts over links. Doe je het toch omgekeerd? Niks van aantrekken, ben jij een trendzetter gewoon 😉

KEUZES MAKEN:

PATROON KOPEN!

Je hebt twee patronen die vaak gebruikt worden om overslagjurkjes te maken.

  • burda 7828 kan je hier bestellen. Bij deze dame kan je een uitgebreide werkbeschrijving vinden. En hoe je de plooikes aan de buik toevoegt beschrijf ik hier.
  • Of er is dit patroon van it’s A fits.

Geen van beide patronen is met raglan mouwkes. Hier en hier zijn geweldige tutorials om raglan mouwen te maken.

OVERTEKENEN!

Of je kan een King Louie jurkje uit je kast overtekenen, heb je meteen de juiste maat!!

  • De basis van het overtekenen is dat je elk deel stof waar geen naad in zit op je patroonpapier gaat zetten. Ik leg meestal gewoon patroonpapier op mijn kledingstuk en volg de lijnen van de naden. Er zijn hier online ook handige tutorials en technieken voor zoals deze, of deze basis tutorial en deze of deze voor een uitgebreidere techniek.

Belangrijk is om zoveel mogelijk merktekens aan te brengen: voorpand, achterpand, voorkant raglan, aanhechting ander patroondeel,…

De meeste vragen die ik kreeg gingen over RAGLAN MOUWEN, hoe teken je die over?

Je legt je patroonpapier op de voorkant van de raglanmouw en tekent duidelijk de stofvouw over. De foto is niet getrokken tijdens het proces maar later, ter illustratie.

image

Nadien draai je het kleedje om. Let daarbij op dat je exact dezelfde stofvouw blijft hebben. Doe dit door de stofvouw tussen je vingers te klemmen en zo het jurkje om te zwieren. Dan leg je het patroonpapier op het kleedje en kan je de rest van de raglanmouw tekenen.

image

en dan komt het, wanneer je alles hebt overgetekend wil je het natuurlijk ook in elkaar terug zetten. Hieronder stap voor stap een uitleg.

STAP 1: Stof kopen!! JEEJ!! Ik gebruik 1m30 stof voor maat S en werk af met boordstof. Je kan ook de randen anders afwerken natuurlijk, met rekbare paspel, rekbare biais,… .

IMG_6483

STAP 2: Knippen! Hieronder zie je hoe je het patroon op je stof legt. Je hebt nog de extra 30cm nodig voor de tweede mouw. Ik had 1 m dus ik heb de mouwen gewoon helemaal scheef geknipt, zo ben ik dan wel, ik ken de regels maar als ze niet nuttig zijn volg ik ze niet, of als ik lomp ben, dan volg ik ze per ongeluk niet ;). Gelukkig kan niemand het zien bij deze stof, dus het mocht!

Voeg overal naadwaarde toe. Aangezien ik straks 5cm boordstof toevoeg, voeg ik geen naadwaarde toe aan de delen waar boordstof komt. Dit is aan de diagonale delen over de borst, de boven en onderkant van de mouwen en de bovenkant van het achterpand. Knip extra naadwaarde waar je straks gaat rimpelen.

IMG_6485

Voor de boordstof meet je de afstand van de diagonale lijnen die gekruist over je borsten lopen + het nekdeel van je raglan mouwen + het nekdeel van je achterpand. Zonder naadwaarde wel te verstaan. Dit zal ik lengte A noemen. Is dit chinees, ga dan verder tot stap 5 en meet daar de lengte. Deze lengte doe je maar 0.85 en je telt er 2cm naadwaarde bij. Je boordstof is waarschijnlijk niet lang genoeg om deze volledige lengte te overbruggen. Daarom heb ik met twee stukken gewerkt. Je voegt nog 2 cm naadwaarde toe en deelt dan de lengte door 2. Ik knip de boordstof 5 cm breed.

Daarna meet je de breedte onderaan je mouwen, eveneens x0.85 + 2 cm naadwaarde.

IMG_6488

STAP 3: Rimpelen! Hier een tutorial helemaal volgens de regels van de kunst! Ik gebruik meestal maar 1 rimpeldraad, grootste steek, rimpelen en dan meten dat het op de oorspronkelijke 10 cm komt.

IMG_6490

STAP 4: Naai de voorkant van de raglanmouwen aan de gekruiste voorpanden.

IMG_6492

STAP 5: Maak de achterkant van de raglanmouwen vast aan het achterpand.

IMG_6495

IMG_6496

Moest je de lengte van je boordstof nog niet hebben bepaald kan je dat hier doen. Meet de lengte van alle stukken die je aan elkaar hebt gezet van onder de borst, tot achter de nek zo terug naar het deel dat onder je borst komt = lengte A. Pas hier de berekeningen toe beschreven in stap 2

STAP 6: Deel je boordstof en lengte A en  vier delen en speld de markeringstekens van beide op elkaar.

IMG_6497

Zorg ervoor dat de overgang tussen je twee stukken boordstof achteraan midden van de nek zit.

IMG_6498

 

IMG_6499

STAP 7: Stik de boordstof vast. Je rekt de boordstof zo dat hij op de stof past.

STAP 8: Naai het gerimpelde deel op het gekruiste voorpand volgens de markeringen die je op je patroon aanbracht.

IMG_6501

 

IMG_6500

STAP 9: Naai de zijnaden.

IMG_6504

STAP 10: Naai de boordstof aan de mouwen.

IMG_6505

Klaar!

Toch nog vragen! Geef maar een gil!!

19 gedachtes over “Overslagjurkje met raglanmouwen zelf maken!

  1. supertof zeg!! bedankt voor al die uitleg en info!! jij bent echt een schat aan informatie! dit jurkje gaat hier zeker nog gemaakt worden, de burda staat hier al een eeuwigheid op de planning en zou echt van pas komen want mijn 2 king-louie jurkjes zijn de kledingstukken die ik hier echt het meest draag!

    Like

  2. Ik naaide net mijn testversie van m’n eigen patroon. Jou mouw ligt toch juist op de stof op de foto? Ik ga het niet met boordstof doen, maar met een rekbaar sierbiaiske! Spannend!

    Like

    • Hallo Ghislaine, ik weet niet juist wat je bedoelt. De linkjes naar de patroontjes staan in de tekst. Onder het stukje “patroon kopen” en dan met muis over “hier” of “dit patroon” gaan en klikken. Lukt het zo? Anders stuur je maar een mailtje naar yerasi376@gmail.com.

      Like

Ik lees jullie reacties met veel plezier!