Van Kap naar Col

Een paar weken geleden wou ik een pull met col maken voor mijn middelste manneke. Hij had bij zijn zus de safari pull gezien en wou er ook zo eentje. Ik had nog een getekend patroon van een hoodie liggen uit het boek stof voor durf het zelvers en besloot van de kap een col te maken. Hierbij een poging om het duidelijk uit te leggen. En wel op 2 manieren.

De makkelijke versie:

Stap 1: Neem de patroondelen van de hoodie. Meet de totale omtrek rond de nek op je patroondelen = “x”. Heb je kids met een groot hoofd of een niet zo rekbaar stofje? Vergroot die omtrek dan door aan de nek geen naadwaarde te tekenen.

Stap 2: teken een rechthoek met als horizontale lijn de afstand “x” plus naadwaarde. De vertikale lijn is de gewenste hoogte van je col maal 2 plus naadwaarde. Die kan je best op een bestaande pull of op het model afmeten. De rechthoek uit je stof knippen, dubbel plooien en vastmaken op de plek waar je kap zou komen. Klaar!!

De ingewikkelde versie:

Stap 1: je neemt het achterpand van de pull en meet bovenaan het patroon van middenachter tot de schoudernaad. (Bij een trui met raglanmouwen: leg je patroon van je achterpand op het patroon van de raglanmouw, dan meet je langs de neklijn van middenachter tot midden van de mouw).

Stap 2: dezelfde afstand meet je op het patroon van de kap van achter naar voor. Op die lijn teken je loodrecht met de rand van je kap een lijn waardoor je twee patroondelen krijgt.

kap uitleg

Stap 3: Neem het stuk van de achterkant van de kap. Leg de linkse rand op de stofvouw (rood symbool). Nu kan je beslissen hoe hoog en hoe breed je de col wil.

– Voor de hoogte teken je vanop de neklijn twee lijnen aan de zijkanten van het patroon naar boven (zie groene punten en hun onzichtbare verticale lijnen :)). De lijnen moeten even hoog zijn. In onderstaand voorbeeld is de col zo hoog als de kap maar het kan ook korter.

– Wil je een col die breder valt dan teken je extra cm bovenaan het midden van je kap bij. Ik zou voor maximum 3 cm gaan omdat de col dan al redelijk breed zal vallen (gele lijn).

kap 2 uitleg

Stap 4: doe hetzelfde de andere helft van het patroondeel van de kap. De vier lijnen tussen de vertikale groene lijnen moeten gelijk zijn.

kap 3 uitleg

Stap 5: Stik de zijnaden van de col aan elkaar. Knip en stik hetzelfde voor de binnenkant van de col. Leg binnen en buitenkant met goede kanten op elkaar en stik de bovennaad van de col. Indien je gaatjes wil voor een koord is dit de moment om die te maken en de koord erdoor te steken. Je krijgt een hoger en een lager deel. Zet je hoodie in elkaar volgens de instructies en spelt en stik dan de col op de hoodie. En wel zo dat het onderste deel vooraan komt te zitten en het bovenste deel achteraan. De naad van je col zou perfect op je schoudernaad moeten uitkomen. Klaar!!

image

Advertenties

Ik lees jullie reacties met veel plezier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s