GRATIS patroon en fototutorial YeRaSi-handtas

Wil jij graag een leuke handtas maken? Dan ben je aan het juiste adres! Het is een heel erg handig model. Er past veel in, je hebt verschillende compartimentjes en een binnenzakje. Hieronder kan je het patroon en een fototutorial terugvinden waarbij elke stap wordt uitgelegd. Je kan een eenvoudige variant kiezen of accenten toevoegen in het patroon door de instructies onder “extra” te volgen. Indien er toch nog vragen zijn aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar yerasi376@gmail.com.

Deze tutorial is er gekomen door een heel erg gezellige samenwerking met Tante Fee. Op haar blogje kan je de handtas nog beter bewonderen!! Ze had mijn handtas gezien en wou die ook graag maken. Ik had wel een patroon gemaakt maar geen handleiding. Dus we kwamen op het fantastische idee dat zij de handtas zou maken en mijn handleiding zou voorzien van fotokes! De voorbije weken stuurden we elkaar constant berichtjes en leefden we toe naar de lancering van het patroon. Zo samenwerken gaan we nog doen denk ik ūüôā

1. WAT HEB JE NODIG?

 • een dikkere flexibele stof zoals leder, nepleder, neopreen,… van 140 cm op 70 cm.
 • 50cm voeringstof
 • elastiek van ongeveer¬†30 cm
 • een rits van 15 cm
 • flexibele snijplank of onderlegger voor tafel om in de onderkant van de handtas te leggen
 • versteviging¬† voor tassenband en beleg (grijze patroondelen)
 • magneetslotje
 • een schuifgesp
 • 2¬†musketonhaken of sleutelhangers met d-ring
 • 2 d-ringen
 • 1 sleutelhanger. Heel handig in een grote handtas ūüôā
 • een meetlat van 50 cm is ook handig
 • in het patroon staat aangegeven hoe je zelf je tassenband maakt, maar die kan je dus ook kopen (140 cm max)

2. PATROON

Klik op onderstaande afbeelding om het pdf patroonblad te zien.

handtas

Neem de maten over op patroonpapier. Er is overal 1cm naadwaarde voorzien tenzij anders aangegeven. Voor deel ‘c’ teken je met een passer¬†of een potlood aan een touwtje (5cm) de gebogen lijnen.

 • zonder “extra” knip uit buitenstof: deel ‘A’ 2x, deel ‘B’¬† 2x, deel ‘C’ 1x, deel ‘D’ 2x, deel ‘E’ 1x. Deel ‘E’ kan je ook vervangen door tassenband als je dat wil. Voor deel ‘D’ en deel ‘E’ ga ik uit van d-ringen van 4cm breed (8+2cm naadwaarde). Bij smallere d-ringen doe je: breedte van de ring¬†x 2 + 2 cm naadwaarde en gebruik je dit getal ipv 10 cm.
 • Knip uit de voeringstof twee keer een vierkant van 37 op 37cm en¬†knip deel ‘a’ en deel ‘b’ en deel ‘C’. Verdeel deel ‘b’ in drie stukken en markeer dit boven en onder op je stof.
 • knip deel ‘C’ ook uit flexibele snijmat of onderlegger maar laat hier 1cm naadwaarde eraf.
 • met “extra” is het¬†voorpand verschillend van het achterpand. Voeg naadwaarde toe aan de kniplijnen zoals aangeven op het patroon en knip alle delen. Je kan hierbij spelen met verschillende stofjes¬†om bijvoorbeeld het onderste driehoekje in een contrasterend stofje te maken. Of je voegt paspel toe om het geheel wat speelser te maken.

3. EXTRA

Wil je accenten met stoffencombinaties of paspel? Lees dan eerst dit. Indien je dit niet wil ga dan meteen naar puntje 4.

Accenten kan door je papieren patroon in stukken te knippen en op de kniplijn 1cm naadwaarde toe te voegen aan beide kanten van je kniplijn. Zet de paspel tussen je verschillende stofdelen, of maak de verschillende delen terug aan elkaar zodat je een VP (voorpand) en AP (achterpand) krijgt met de maten zoals aangegeven op het patroon.

4. FOTOTUTORIAL

Verstevig de gearceerde delen. Knip ook deel ‘C’ uit een flexibele snijplank of tafelonderlegger maar laat hier de 1cm naadwaarde weg.

STAP 1: zakjes in voering zetten

a) zet de rits op de aangeduide plaats en gebruik deel “a” achter de rits als zak.

Hier hoefde ik geen tutorial meer te maken. Via deze link kan je een tutorial vinden hoe je dat doet.

b) frons de onderkant van deel ‘b’ zodat het even breed wordt als de onderkant van het achterpand van de handtas. Stik dit vast aan de onderkant van¬†het¬†achterpand van je voering.

image

image

Bovenaan stik je de stof rond de elastiek.

image

Stik de zijnaden van de zak aan de zijnaden van je voering. Let erop dat deze elastiek voldoende spant wanneer je die aan de zijkanten vaststikt.

image

Op de aangeduide plaatsen van deel ‘b’ stik je de zak vast op je voering met¬†verticale lijnen. Zo krijg je compartimentjes.

image

image

STAP 2: binnenkant handtas

plaats een magneetknop midden van je verstevigde beleg en op drie cm van je stof rand.

image

zet je beleg aan je voering. Doe dit voor de voor- en de achterkant

image

 

image

Zet een lusje op 30 cm hoogte vast aan de zijnaad. Hier kan je een¬†sleutelhanger aan vastmaken. Heel handig voor mensen wiens sleutels zich altijd verstoppen ūüôā

image

stik de zijnaden

image

zo:

image

STAP 3: tassenband

Je kan de tassenband (deel ‘E’) op verschillende manieren vastzetten aan je handtas. Vouw deel ‘E’ en deel ‘D’ dubbel. Stik de lange naden met de goede kanten op elkaar vast. Stik aan de goede kanten de naden door.

image

Vouw de zijnaden naar binnen en stik die op 0.5 cm van de rand door. Nu heb je 1 lange¬†tassenband en twee korte ‘lussen’, maak¬†de 2 d-ringen aan de korte lussen¬†vast.

imageE√©n kant van je tassenband (deel ‘E’) maak je vast aan je schuifgesp door het uiteinde van de tassenband rond het middenstukje van de schuifgesp te hangen en¬†het uiteinde na het lusje op de¬†tassenband vast te stikken.

IMG_5987[1]Dan begeleid je de tassenband door één d-ring aan de zijkant.

IMG_5988[1]

Nadien door het verschuifbare middenstukje en het uiteinde zet je vast aan het tweede d-ringetjeimage

stap 3: buitenkant handtas

Stik de zijnaden. Maak deel ‘D’ vast op de zijnaad (30 cm hoogte).

image

Stik de bovenrand van de buitenkant en de voering aan elkaar, goede kanten op elkaar

image

stik door aan buitenkant op 0,5 cm

image

stik deel ‘C’ aan de onderkant van de buitenkant, goede kanten op elkaar

image

leg je stuk flexibele snijmat aan binnenkant van de handtas en maak dit vast door draden erover te spannen of de zijkanten met de hand vast te zetten.

image

stik de onderkant van de voering vast. Dit stiksel zet je aan de buitenkant.

imageVoor een mooie afwerking binnenin kan je de naden nadien van biais voorzien.

image

KLAAR!!! Veel succes en bij onduidelijkheden of vragen mag je steeds mailen naar yerasi376@gmail.com. Aarzel ook niet om ze te taggen met #yerasihandtas zodat ik jullie versies kan bewonderen!

 

17 gedachtes over “GRATIS patroon en fototutorial YeRaSi-handtas

 1. ik schreef het net op Facebook, maar echt: waaauuuuuw!! keikeigoed gedaan, amai!! ziet er echt heel erg mooi uit!! ik heb het gepind en hoop er binnenkort eens toe te komen om dit te maken, want is echt helemaal mijn smaak!!

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben een tassenmadame en ik ben geen tassenmadame! Ik hou van tassen en heb er liefst zoveel mogelijk… maar ik ben nooit erg enthousiast om er zelf te naaien… maar wie weet ga ik deze toch een kans geven want ’t is een supermooie!

  Liked by 1 persoon

 3. Ben bezig aan mijn tweede tas, maar ik heb nog altijd het probleem dat ik niet juist weet op welke hoogte ik de ringen zet op de zijkant, meet ik vanaf de onderste rand 30 cm en is dan het stiksel van de ring op 30cm? want de tas plooit om bij het stiksel van de ring.
  groetjes, Gerda

  PS: ik heb al heel veel complimentjes gehad van mijn eerste tas!

  Like

 4. Hallo, ik vind deze tas fantastisch ūüôā en zou dit ook eens willen proberen. Maar is dit alles met een gewone naaimachine gestikt of was dit met een speciale ledermachine? Groetjes Hilde

  Like

Ik lees jullie reacties met veel plezier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s