TUTORIAL: King Louie kleedje MET RIMPELS

Het is al ontzettend vaak gebeurd in blogland. Een King Louie kleedje namaken! Volgzaam als ik ben… (ahum)… doe ik dus mee!

Van mijn collega kreeg ik op een “kleding swap” een geweldig mooi King Louie kleedje. Dus ik tekende het over volgens dit principe. Maar je kan ook met een patroon werken. Het burda patroon 7828 kreeg als bijnaam “het King Louie patroon”.  Op google vind je zeker voorbeeldjes, de meeste naaisters kiezen ervoor om het linker bovenstukje te spiegelen (wordt duidelijk als je het patroon hebt). Ik heb het patroon hier liggen maar wou toch gaan voor de raglan mouwkes én de frons aan de zijkant. Hoe ik dat deed leg ik hieronder uit!

But first things first: het kleedje zelf! Het groene stofje komt van bij LanaLotta. Het is te zeggen, ik had al een half meterke bij het kersenpitje gescoord maar dat werd een pulleke voor de dochter. De boordstof haalde ik bij Pauli. Het bloemekesstofke heeft echt wel lang in mijn kast gelegen voor ik ermee aan de slag ging. Mijn man zag me bezig en vond de stof op zich maar niets, het kleedje daarentegen heeft hij zeer goed onthaald. Zo zie je maar 😉 Het geweldige Belgische weer vandaag zorgt voor wat druppeltjes op de spiegel als special effect.

IMG_6304

 

En dan nu, de TUTORIAL! Om te kunnen fronsen moet je het kledingstuk verlengen. Wanneer je wil fronsen aan beide kanten is het simpel. Je verlengt het patroon en fonst het tot je opnieuw de oorspronkelijke lengte van het patroon krijgt.

Maar ik wou dus frons aan 1 kant

STAP 1:

Teken 1cm onder de diagonale lijn die over je borsten komt te zitten twee streepjes op de zijnaad, 10 cm van elkaar. Gebruik je het Burda patroon? Plak je papieren rokdeel dan aan het gespiegelde linker bovenstukje om deze stap te kunnen doen. De bovenkant van het patroon zal er wat anders uitzien omdat het originele King Louie jurkje raglan mouwkes heeft. Gebruik het basispatroon zonder naadwaarde.

IMG_6266IMG_6265

STAP 2:

Tel vanaf de halsnaad 3 x 3 cm en markeer dit.

IMG_6267

STAP 3:

Markeer de recht van draad op je patroon, de middenlijn dus. Op deze middenlijn teken je loodrecht een streep in de taille vertrekkende vanuit het middelste markeerpunt.

IMG_6268

STAP 4:

Teken nadien diagonale lijnen die uitkomen op hetzelfde punt als de lijn die je net tekende. Knip deze drie lijnen in tot bijna op het einde.

IMG_6270

STAP 5:

Neem een nieuw stuk papier en kleef de lange driehoeken die je net knipte op dat papier. En wel zo dat er 5 cm aan de zijkant wordt toegevoegd tussen elk stuk.

IMG_6273

IMG_6274

zo krijg je dit:

IMG_6277

IMG_6278

STAP 6:

Knip alles uit en klaar!! Belangrijk is om op je stof de markeringstekens van stap 1 over te zetten. (dus niet die van stap 2) Bij het in elkaar zetten van je jurk rimpel je de stof tot die weer 10 cm lang is en TADAAAA!! Klaar!! En als het niet duidelijk is, mail me gerust yerasi376@gmail.com. Wie weet kan ik deze tuto dan nog verbeteren

IMG_6282

IMG_6279

 

Meer info over hoe je het kleedje in elkaar naait, hoe je raglan mouwen overtekent of toevoegt aan een patroon kan je hier vinden.

 

 

45 gedachtes over “TUTORIAL: King Louie kleedje MET RIMPELS

 1. Beste,
  Wens je geen workshop te geven op een zaterdag of zo?
  Ik denk dat er vele mee zouden willen doen!
  Het is prachtig maar durf er mij niet alleen aan wagen!

  Alvast bedankt

  Like

  • Je doet me nadenken! Maar ik zag dat er op fb al iemand was die een workshop wou geven. Ik zou dat wel zien zitten op een zwoele zomeravond allemaal naaiende dames ontvangen!! Zal is overleggen met die dame hoe we aanpakken!

   Like

 2. Ooooo… deze is echt zalig!!!! Net een rode King Louis gekocht in de solden en ben er nu al dol op! Nu nog mooie tricootjes scoren en hupakeeee… Ik hou ook enorm veel van watervalhalsjurkjes en -topjes maar vond nog niet echt een goede tuto. Misschien heb jij er wel eentje in je hoed zo, nee??? 😉🎩💫

  Like

 3. Al snap ik het niet helemaal toch vind ik je beschrijving zaaalig. Ik ben dan ook maar een leuke en heb nooit naailes gehad, vandaar misschien. Ik vroeg me af of ik met hetzelfde principe het kleedje voor mijn zwangere dochter kan maken en hoe pak ik dat dan aan?
  Een voor een vind ik je kleedjes Super !!!

  Like

 4. Dat model is ook mijn favo van KL. Ik denk al een jaar of drie aan ‘patroon maken van die jurk’, maar het komt er gelijk ni van. Van dat stofje maakte ik wel een KL-rokje, daarvan maakte ik wel al het patroon na. Heel leuk met die rode boord!

  Like

 5. Prachtig(e) kleedje(s) ! Al je kleurencombinaties zijn heel geslaagd ! Net zoals vele anderen heb ik het ook al heel lang willen proberen, maar ik durfde er niet aan te beginnen. Juist het patroontje eens nagetekend en ‘test-‘stofje gezocht… Nu de juiste steken nog zoeken op m’n machine en dan kan ik ook aan de slag… Heb je een tip i.v.m. de juiste steekkeuze (zijnaden, boordstof aanzetten)? Tricot stoffen kronkelen altijd zo bij mij… Het heeft me altijd al tegengehouden… Hopelijk brengt m’n nieuwe naaimachine licht in de duisternis 😉 Bedankt voor de duidelijke uitleg !

  Like

  • Hallo! Naaien is zo vaak durven eh. Ik ken het wel, klaarzitten met uw schaar aan het stofje en aarzelen. Ik moet mezelf dan ook altijd efkes tot de orde roepen. Mijn mantra “het is een hobby, gewoon doen en genieten, is niet erg als mislukt” 😂 tips voor tricot: ik heb een tricotsteek op mijn machine, die heb jij misschien ook. Anders is een kleine zigzag aan te raden. En een boventransportvoetje is zeker ook handig. Afwerking deed ik met een tweelingnaald. Ik werk zelf intussen met een overlock, singer gekocht bij een actie in de lidl, daar heb ik al onwaarschijnlijk veel geniet van gehad!

   Liked by 1 persoon

 6. Hey,
  Bedankt voor je goede uitleg, maar ik had toch nog even een vraagje ;)… knip je het patroon uit 1stuk stof? Gaat de tekening aan de borst dan niet een beetje gekanteld staan tov de rok?
  Thx

  Like

  • Goeie vraag! Ik heb altijd uit 1 stuk stof geknipt maar kan me voorstellen dat je stofjes hebt waar dat moeilijk is. Dan kan je apart knippen maar bij het aan elkaar zetten ga je steeds zien dat er een pand schuin loopt. Bij een tekening waar dat zichtbaar is zou ik eerder gaan rimpelen aan twee kanten denk ik…

   Like

 7. Hi! Harteijk dank voor de duidelijke uitleg! Ik (als beginnend naaaister) heb net mijn eerste Burda-jurkje in elkaar gezet, maar ben niet tevreden over de borstnaad (lubbert). Daarom wil ik het eens met uw uitleg voor een frons aan 1 kant proberen. Het enige wat me niet helemaal duidelijk is, is hoe het achterste voorpand vastgezet moet worden. Doordat het voorste voorpand en het voorste onderpand aan 1 stuk zijn is er geen naad waar het normaal aan vastgezet zou worden toch?

  Odeke

  Like

  • Hallo! Fijn dat je de weg naar mijn blogje hebt gevonden. Ik begrijp de vraag niet helemaal. Ik werk met 1 voorpand en 1 achterpand die je via de zijnaden vastzet aan elkaar… misschien is dat al duidelijker zo? Anders vraag je maar. Veel succes!

   Like

   • Ik vind het ook best lastig uit leggen, haha! Voor zover ik zie is het voorpand het gedeelte over de linkerborst, met de frons en het rokdeel. Het achterpand is de rug en het achterste rokdeel. Tot zover snap ik het nog. Maar hoe zit dat dan met het patroondeel dat over de rechterborst gaat? Waar hoort dat dan bij? Dat zit niet vast aan het voorpand toch?

    Like

   • Ah! Ik snap de vraag denk ik! De onderkant van het korte linker voorpand wordt nergens aan vastgemaakt. Je zet het gewoon vast in je zijnaden 😀. Eerst maak je het vast aan je rechter, grote voorpand en dan zet je beide voorpanden vast op het achterpand (hier meer uitleg: https://yerasi.wordpress.com/2016/08/03/overslagjurkje-met-raglanmouwen-zelf-maken/. Bij mij was dat het fronsdeel vastzetten 16cm onder aanhechting van de raglanmouw. Hopelijk kan je nu verder 🙂 en je mag ook altijd mailen eh, foto’s zijn soms handig in zo’n zaken 😀

    Like

 8. Waar kan ik het patroon vinden? Ben helemaal enthousiast geworden van dit mooie jurkje. En waar koop je zulke gave stoffen, tricot neem ik aan?!

  Like

 9. Vraag er staat op patroon 2x knippen voorkant nu heb ik dunne stof maar iets dikker stof lijkt mij te dik worden je kan het onderligende voorpand toch kleiner maken tot taille klopt dat aan jou patroon te zien wel bedankt hoor hij is top gr cilly

  Like

Ik lees jullie reacties met veel plezier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s